Tasoitus

Tasoitus

Golfkaudella 2020 tuli käyttöön uusi tasoitusjärjestelmä, jonka perusperiaatteet ovat yhtenäiset kaikkialla. Järjestelmän nimi on World Handicap System (WHS), suomeksi maailmanlaajuinen tasoitusjärjestelmä.

WHS on keskiarvojärjestelmä. Tasoituksesi on kahdeksan parhaan tuloksesi keskiarvo 20:stä viimeisestä rekisteröidystä tasoituskierroksestasi. Näet tarkan tasoituksesi ja tasoitushistoriasi eBirdie-sovelluksesta 19. helmikuuta 2020 alkaen. Lataa eBirdie AppStoresta tai Google Playsta. NexGolfin kautta näet myös helposti kaikki tasoituskierrokset eli kirjautumisen jälkeen mene ”OMA NEXGOLF” alasivulle ja valitse sieltä ”WHS-Tasoitus” näkymä. Täällä näet kaikki tasoituskierrokset sekä tasoitukseen vaikuttavat 8 kierrosta harmaalla pohjalla.

Suurin mahdollinen tasoituksesi on 54. Aiempi rajoitin, joka esti tasoituksen nousemisen yli 36, poistuu. Tämä koskee kaikkia golfareita.

Tasoitusryhmät poistuvat. Kaikki golfarit voivat rekisteröidä tasoituskierroksia harjoituskierroksista, jotka voivat olla lyhimmillään 9 reikää. Tasoituskierroksen voi pelata 18 ja 9 reiän kierroksella. Mutta sen lisäksi myös 10–17 reikää hyväksytään, mikäli on hyväksytty syy. Sellainen voi olla sairastuminen, loukkaantuminen, pimeäntuloa tai ukkonen.

Tasoituslaskentaa ei enää suoriteta pistebogeyna vaan tulokset perustuvat lyöntimääriin. Lyöntimääriin sovelletaan kuitenkin samoja periaatteita kuin pistebogey-laskentaan. Kilpailuissa voi myös edelleen olla pistebogey-sarjoja.

Ei rekisteröitymistä etukäteen. Sinun ei tarvitse rekisteröidä kierrosta etukäteen. Riittää, että kerrot merkitsijälle ja pelaat sääntöjen mukaan.

Hyväksytyt pelimuodot. Pelimuodot saatiin päättää kansallisesti ja jotta kierroksesi hyväksytään tasoituskierroksena, pelimuodon tulee olla lyöntipeli, pistebogey, maksimitulos tai Par/Bogey (peli kentän paria tai bogia vastaan).

  • Maksimituloksessa toimikunta rajoittaa reikäkohtaisen maksimituloksen esimerkiksi kaksi kertaa pariin, johonkin kiinteään lyöntimäärään tai nettotuplabogiin.
  • Par/Bogeyssä pelataan puolestaan eräänlaista reikäpeliä lyöntipelin säännöin toimikunnan yksittäiselle reiälle asetettua tavoitetulosta vastaan, joka on yleensä par tai bogey. Alle tavoitetuloksen pelatun reiän pelaaja voittaa ja ylimenevän tuloksen pelaaja puolestaan häviää.

Peliolosuhdelaskenta (PCC) suoritetaan kerran päivässä. Se ottaa huomioon kaikki kentältä palautetut tulokset kilpailuissa ja tasoituskierroksilla. Peliolosuhdelaskennan tekemiseksi tarvitaan vähintään kahdeksan hyväksyttävää tasoitustulosta pelaajilta, joiden tasoitus on 36 tai vähemmän.

Lisää tietoa pelaajalle WHS -tasoitusjärjestelmästä Suomen golfliiton sivuilta:

  • Uuden järjestelmän hyötyjä
  • Useimmin kysytyt kysymykset

https://golf.fi/pelaajalle/whs-world-handicap-system-2020/

Katso myös GoGolf artikkeli - ”Näin toimii uusi tasoitusjärjestelmä – World Handicap System esittelyssä”:

https://www.gogolf.fi/n%C3%A4in-toimii-uusi-tasoitusj%C3%A4rjestelm%C3%A4-%E2%80%93-world-handicap-system-esittelyss%C3%A4